Hoe stap je over naar DE Standaard

DE Standaard is het meest omvangrijke project van SWEMP. Samen met cegeka-dsa heeft SWEMP een nieuwe standaard inrichting van Empire ontwikkeld, waar alle SWEMP-corporaties op over gaan. Werken volgens DE Standaard is een belangrijke randvoorwaarde om te stap te maken naar Empire in de cloud. Het toekomstbeeld is dat Dynamics Empire in de cloud draait en dat leverancier cegeka-dsa en Microsoft (de basis van Empire) constant nieuwe releases uitbrengen, zonder dat de corporaties die vooraf hoeven te testen. En dat corporaties veel sneller en makkelijker kunnen inspelen op nieuwe markt- en ICT-ontwikkelingen.

In 2019 hadden SWEMP en cegeka-dsa de eenduidige inrichting voor Dynamics Empire op papier gereed. Die standaardinrichting is bij cegeka-dsa beschikbaar voor alle gebruikers. Sindsdien werken de SWEMP-corporaties in eigen tempo aan de implementatie, volgens een vast stramien. Op 1 januari 2021 is Woonbron live gegaan, Mitros (tegenwoordig Woonin genaamd) volgt op 1 januari 2022, Portaal in 2023, Eigen Haard in 2024.

Marcel Vogel, lead architect bij Mitros, legt uit hoe de conversie naar DE Standaard in zijn werk gaat. “Daar trekken we ruim een jaar voor uit. Eerst hebben we in 2020 een impactanalyse gemaakt, dus wat betekent het voor de corporatie, als we de overstap gaan maken. Vervolgens hebben we in het eerste kwartaal van dit jaar de eerste proefconversie gedaan met alleen Empire. Daarbij is onder andere uitgebreid getest door key users van alle SWEMP-corporaties, zodat we van elkaar kunnen leren. Deze zomer doen we een tweede proefconversie met niet alleen Empire, maar ook de gekoppelde systemen zoals Umbrella. Dat is essentieel, want als je de inrichting van Empire aanpast, moet je waar nodig ook de inrichting van die gekoppelde systemen aanpassen en de koppelingen zelf. In het najaar doen we de acceptatieconversie, die moeten de afdelingen die ermee gaan werken accepteren en daarna staat het sein op groen voor de liveconversie op 1 januari 2022.”

Gestandaardiseerd werken met Empire heeft grote voordelen in beheer. Het scheelt niet alleen in kosten, maar verhoogt ook de stabiliteit van het systeem en is minder foutgevoelig. Marcel: “We gaan beter gebruik maken van Empire en leggen data eenduidig vast. Het wordt gebruikersvriendelijker, maar voor gebruikers is het soms ook wennen, omdat ze anders moeten werken. Dat houden we goed in de gaten. We zorgen voor aangepaste werkinstructies en we hebben een uitgebreid trainingsprogramma.”

Gepubliceerd: 14 april 2021