Vrienden van SWEMP waren op 9 oktober voor de derde keer welkom op de Vriendendag, dit jaar getiteld: The Next Step. Collega’s van de samenwerkende SWEMP-corporaties deelden kennis over afgeronde projecten, ontwikkelde visies, ontwikkelingen in de markt en next steps. 

Migiel Gloudemans, directeur a.i. SWEMP en Arco Groothedde, bestuurder bij Eigen Haard en lid van SWEMP Bestuur, trappen de dag af. Migiel: “SWEMP vertegenwoordigt samen met haar Vrienden maar liefst 774.000 wooneenheden. Ruim een derde van het aantal corporatiewoningen in Nederland. En het aantal Vrienden groeit nog steeds. Als we kijken naar de maatschappelijke opgaven, dan kun je die als corporatie niet in je eentje oplossen. De woningbouwopgave, de verregaande digitalisering; daar hebben we elkaar voor nodig. En daar hebben we techniek bij nodig om toegevoegde waarde te kunnen blijven bieden aan de huurders. De kern van vriendschap is delen. Als SWEMP delen we wat we hebben om samen sterk te staan in de markt en stappen te maken die we anders niet zouden kunnen maken.

Arco: “Samenwerken is niet altijd makkelijk. Je moet durven leunen op een ander, dat is spannend. Maar we hebben het afgelopen jaar grote stappen gemaakt op het gebied van Vastgoedregistratie, digitale bereikbaarheid en digitale veiligheid. Dat delen we vandaag met onze Vrienden.”

Keynote: succesvol in een datagedreven toekomst

Keynote speaker Marelle van Beerschoten, expert in digitale transformatie, deelde haar belangrijkste inzichten: “De toekomst is datagedreven waardoor het ook voor de woningcorporatiesector steeds urgenter wordt om data te delen binnen en buiten de sector; samen sta je sterk.” En: “Automatisering en robotisering zijn geen bedreigingen. Ze zijn hard nodig om al het werk gedaan te krijgen in een krimpende arbeidsmarkt.”
Vrienden die aanwezig waren op de Vriendendag kunnen de presentatie van Marelle opvragen via communicatie@swemp.nl.

In zeven inspiratiessessies werd kennis gedeeld:

Kanaalfunctie: naar een snel én eenvoudig proces voor bewoner én mederwerker

Een sessie over de visie op Kanaalfunctie die de samenwerkende SWEMP-corporaties hebben ontwikkeld: “Over vijf jaar willen we dat bewoners enthousiast zijn over ons klantcontact en afsprakenbeheer. We weten wat de bewoner verwacht in ons contact en spelen daarop in. Al onze medewerkers beschikken over de benodigde informatie, kennis en digitale vaardigheden om empathisch en doeltreffend met de klant te kunnen communiceren.” Zie hier wat daar allemaal bij komt kijken. 

Cybersecurity: wat zijn de volgende stappen?

Wie de presentatie van deze sessie bekijkt heeft een pressure cooker in handen waarmee je binnen twintig minuten de belangrijkste cyberrisico’s in kaart brengt en de eerste maatregelen kunt identificeren. Tegelijkertijd maak je cybersecurity met deze aanpak intern bespreekbaar. Voor vrijwel iedereen die serieus aan de slag gaat met cybersecurity is dat een uitdaging. Nieuwsgierig? Bekijk de presentatie. 

“Ik vond de inspiratiesessies boeiend. We zijn allemaal met hetzelfde bezig, dan kunnen we beter van elkaar leren.”

Titi van der Poel, manager Digitale Transformatie bij Havensteder

Enterprise Architecture voor dummies: aan het stuur vanuit de business

“Enterprise Architecture is belangrijk, maar hoe pas ik het toe in de praktijk. Zijn er tips en trucs? Waar moet ik beginnen?” Dat speelde er bij de deelnemers van deze drukbezochte sessie. Belangrijke tip: begin klein, anders verzand je. Tip twee: Enterprise Architecture is niet alleen belangrijk om inzicht te krijgen, het is ook een stuurinstrument, waarbij je vooraf moet nadenken hoe je het wilt inzetten. Je leest erover op de sheet ‘Nut en noodzaak van Enterprise Architecture’ in de presentatie.

Datateam van de SWEMP-corporaties: voor een duurzame toekomst van data

De openingsvraag van deze sessie luidde: heeft jouw organisatie al een datastrategie geïmplementeerd? Dat bleek lang niet bij iedere corporatie het geval. Net als voor Enterprise Architecture geldt voor het ontwikkelen van een datastrategie: blijf niet hangen in theoretische kaders, ga ergens aan de slag waar je een knelpunt ervaart. Een use case leidt tot onderbouwing waarom een datastrategie wenselijk is en je creëert er draagvlak mee in de organisatie. Lees er meer over in de presentatie.  

Verhuurmutatieproces: naar een snel én eenvoudig proces voor bewoner én medewerker

De SWEMP-corporaties hebben een ideaal verhuurmutatieproces beschreven als visie op de toekomst en dat weergegeven in een fraaie illustratie die voor zichzelf spreekt. Bekijk hem hier. 

Consolidatie leveranciersmarkt: vloek of zegen?

Wat betekent de recente overname van Cegeka Real Estate Solutions door Zig voor ons als woningcorporaties? Lees de mogelijke consequenties die tijdens een rondetafelgesprek werden besproken. 

Collectieve denktank: krapte op de arbeidsmarkt

Ook voor veel woningcorporaties is het vinden van de juiste medewerkers inmiddels een grote uitdaging. Tijdens deze sessie werd kennis gedeeld over slimme, creatieve oplossingen in deze hysterische arbeidsmarkt. De belangrijkste tips: zoek elkaar op en bespreek hoe je elkaar kunt helpen, koop bepaalde expertise als dienst in, leen expertise aan elkaar uit of deel deze expertise met elkaar (één persoon bij twee corporaties in dienst voor de helft van de tijd), maak gebruik van traineeships en deel bijvoorbeeld opleidingsmateriaal met elkaar. Dan hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Bekijk de presentatie van deze sessie. 

“Alle kernonderwerpen uit de corporatiewereld zijn vandaag geraakt.”

Lobke d’Hondt, adviseur informatiemanagement bij WonenBreburg

De dag werd afgesloten door Richard Sitton, voorzitter Raad van Bestuur bij Woonbron en lid van SWEMP Bestuur. Hij vond het een inspirerende dag. Er is veel kennis  gedeeld en het ontmoeten van collega’s uit de sector heeft een waardevolle rol. We houden contact!

“Meer nog dan voorgaande jaren kwam op de Vriendendag naar voren dat we het als corporaties niet alleen kunnen in deze wereld. We moeten kennis delen en technologie inzetten om samen verder te komen. Ik krijg terug op een hele mooie dag waarin we elkaar ontmoet en geïnspireerd hebben. Dat blijven we doen als SWEMP-corporaties onderling en met onze vrienden. Sprekers en vrienden bedankt voor jullie positieve energie en waardevolle inbreng.”

Ernesto Kooij,Organisator SWEMP Vriendendag

Fotografie: Theo Scholten | driejuni